Чижов за извештајот на ЕП за Русија: Класичен пример за мешање во внатрешните работи

од Vladimir Zorba

Постојаниот претставник на Русија во Европската унија, Владимир Чижов, рече дека извештајот на Европскиот парламент за Русија е „класичен пример за мешање во внатрешните работи“.

Владимир Чижов наведува дека, меѓу другото, се пропишани конкретни упатства за Русија за тоа како да го промени изборното законодавство.

„Мешање во изборниот процес, мешање во политичкиот живот и, покрај обвинувањето на актуелната руска влада, се прецизира каква треба да биде руската влада, каков треба да биде рускиот парламент, конкретни упатства за Русија како да го промени своето изборно законодавство“, рече Чижов, пренесе „Спутник“.

Според постојаниот претставник, вниманието го привлече фактот дека извештајот не ја претставува официјалната позиција на ЕУ.

Владимир Чижов тврди дека резолуцијата на Европскиот парламент е „полна со очигледни глупости, фактички грешки“.

Како пример, тој ги наведе обвинувањата против Москва дека таа го уништила системот за контрола на вооружувањето.

„Како Русија да го уништи Договорот за ракети со среден и краток дострел, како Русија да се повлече од Договорот за отворено небо“, додаде тој.

„Сигурен сум дека многумина во нашата земја ќе го прифатат таквиот арогантен став како навреда за нивниот здрав разум и способност да размислуваат независно. Ако некој во Брисел мисли дека таквите резолуции можат да ги поттикнат Русите на антивладини протести или некако да ја дестабилизираат ситуацијата во нашата земја, морам да кажам дека тие знаат малку за Русија и рускиот народ. Нашите граѓани се доволно свесни и политички писмени луѓе за да паднат на такви работи“, рече Чижов.

Слични содржини