Член на мешовитата историска комисија: С. Македонија е Северна Кореја на Балканот

од Nikola Popovski

„Јазичниот спор со Република Северна Македонија е условен концепт, бидејќи тој таму се спроведува многу повеќе отколку овде и има многу повеќе луѓе кои артикулираат што мислат дека е вистина, но всушност се научна фантастика и лаги за бугарското културно-историско наследство“, изјави за бТВ, проф. Кирил Топалов, член на мешовитата историска комисија.

Според него, тешко е да се дојде до научната вистина.

„Република Северна Македонија е во многу поостра ситуација во цензурата отколку што бевме во времето на Тодор Живков. Никој нема пристап до архивите – само извесен „наш народ“ и сè друго што е претставено пред општеството, па дури и научниците имаат пристап, е фалсификувано “, нагласил проф. Топалов.

Според него, „Република Северна Македонија е Северна Кореја на Балканот“ заради нејзината „жестока цензура“ и „жестокиот тоталитаризам“.

Тој исто така рече дека неговите познанства со бугарскиот идентитет биле потиснати дури и во основната форма, „како на пример автомобил со бугарски регистарски таблички кој нужно станува предмет на интерес во РС Македонија и од сообраќајната полиција и од вандалите“.

„Актуелен скандалозен пример за скопските политики во областа на културата и историјата е присвојувањето на „Збогум“ на Ботев, кој стана „македонска народна песна“ по „регионална стилизација“ од ист калибар како оној по кој се одвива бугарскиот литературен јазик. Тие не можат да разберат дека работат против нивните тези – ако песна од најголемиот бугарски поет може да стане народна песна во нивната културна практика, тогаш има многу длабоки врски“, рече проф. Топалов.

Слични содржини