Актуелно
Почетна / Македонија / Чулев: Петнаесет илјади денари не некоја голема сума, но многу ќе значи за полициските службеници

Чулев: Петнаесет илјади денари не некоја голема сума, но многу ќе значи за полициските службеници

Техничкиот министер за внатрешни работи, Наќе Чулев, денеска во Струмица информираше дека поголем број припадници на МВР и на Армијата во Охрид се во изолација, а осуммина се позитивни на коронавирусот.

На новинарско прашање колку полицајци се во самоизолација и се заразени од Ковид-19, Чулев одговори дека во моментот има случај каде припадник на ЕБР се заразил надвор од МВР, во домашни услови и е по потекло од Велес. Меѓутоа, не знаејќи дека е заразен од Ковид-19, појасни, отишол на службена должност во Охрид, каде што има државен карантин од највисок степен на ризик, бидејќи таму доаѓаат граѓаните од Ломбардија, Италија и таму има засилено присуство на полицијата.

– Со оглед дека се работи за припадници на ЕБР од другите градови заедно со припадниците на Армијата се сместени во одмаралиштето на МВР и откако е утврдено дека овој припадник е заболен веднаш е контактирано министерството за здравство. Направени се епидемиолошки анкети и е констатирано дека уште други седум припадници на МВР се заболени, а од превентивни причини сите други припадници од Армијата и од полицијата заедно, со околу 21 припадник на МВР, кој е во прислужниот дел на одмаралиштето се ставени во самоизолација, одговори техничкиот министер за внатрешни работи, Наќе Чулев.

Според Чулев, тоа е нормална работа и не влијае на ефикасноста на министерството.

За предлогот за линеарно наградување на полициските службеници од по 15 илјади денари, техничкиот министер за внатрешни работи, Наќе Чулев, смета дека тоа не е само награда, туку и мотивација за полициските службеници бидејќи кризата ќе продлжи до крајот на годината.

-Тие се постојано на терен, постојано се во контакт со граѓаните и носат голем ризик и одговорност. Сега е убаво времето, но ако се сетиме како беше во март,тие се по 15-16 часови надвор под секакви атмосферски услови, јас постојано изразувам благодарност и сметам и дека 15 илјади денари не некоја голема сума, но многу ќе значи за полициските службеници во смисла на валоризација на нивниот труд и придонес кои ги даваат. Сметам дека Владата има ресурси да им ја даде оваа заслужена награда на полициските службеници на ист начин како што беше одобрено за здравствените работници, бидејќи и полициските и здравствените работници се во првите редови на оваа борба, рече Чулев, одговарајќи на новинарско прашање.

loading...