Актуелно
Почетна / TOP NEWS / Д-р Јанковиќ: Никој не очекуваше ваква драстична ситуација

Д-р Јанковиќ: Никој не очекуваше ваква драстична ситуација

Имунологот Срѓа Јанковиќ вечерва рече дека никој не очекувал ваква драстична состојба во врска со пандемијата на коронавирус во Србија.

„Очекувавме барем топлината и сонцето да го ублажат вирусот, така што мерките ќе дадат резултати. Многу пати сме рекле дека не можеме да се надеваме дека летните услови сами ќе го решат проблемот. Но, се надевавме дека тие ќе ни помогнат“, рече Јанковиќ за РТС.

Тој додаде дека кривата на бројот на смртни случаи сепак доцни извесно време зад кривата на бројот на нови пациенти.

„Прво, треба да видиме поволен тренд на ниво на кривата на заразени, а дури подоцна ќе се намали дневниот број на оние кои го губат животот“, вели Јанковиќ.

„Ако некој има симптоми, би советувал никој да не се проценува сам, и барем да се слушне со матичниот лекар или веднаш да дојде во Ковид клиника“, посочи Срѓа Јанковиќ.

Двата главни симптома се треска и кашлица, потсети Јанковиќ.

Тој вели дека тешкотиите во дишењето се посериозен симптом.

Тој исто така објаснува дека губењето на чувството за мирис и вкус е честа појава кај респираторните инфекции.

„Кивање и болки во грлото се можни симптоми, но тие се ретки кај ковид-19“, рече Јанковиќ.

Тој наведува дека е карактеристично за „ковид 19“ да предизвика поизразена омалаксаност.

Типична приказна за луѓето кои го надминале Ковид 19 е дека никогаш не се чувствувале толку лошо, рече Јанковиќ.

Имунологот истакна дека факторите на ризик кај луѓето не се спорни и дека станува збор за возраста и слабоста на имунолошкиот систем.

Сепак, тој посочува дека кога зборуваме за фактори на ризик, зборуваме за нивото на статистиката.

На индивидуално ниво, секој од нас има одреден ризик и одредена веројатност.

„Секогаш постои одредена веројатност. Постои предиспозиција што не можеме да ја знаеме однапред“, рече Јанковиќ.

loading...