Дали најобична настинка може да ја „избрка“ короната? Научници на праг на голем пресврт во пандемијата

од Stefanija Kuzmanovska

Вирусот кој предизвикува настинка може да го потисне коронавирусот од клетките во телото, велат истражувачите. Некои вируси се натпреваруваат да бидат оние кои ја предизвикуваат инфекцијата. Научниците од Универзитетот во Глазгов велат дека рино вирусот кој предизвикува настинка го совладува ковид-19.

Придобивките може да траат кратко, но рино вирусот е толку раширен што може да помогне во контролата на ковид.

Замислете дека клетките во вашиот нос, грло и бели дробови се како низа куќи. Штом вирусот влезе, може да ја остави вратата отворена за други вируси или може да ја затвори и да ја задржи куќата за себе. Грипот е еден од најсебичните вируси што постои и скоро секогаш заразува сам. Другите, како аденовирусите, се чини дека се пољубезни да бидат домаќини и на други вируси.

Доменот на претпоставката е како вирусот предизвикан од Ковид, познат како Сарс-КоВ-2, се вклопува во мистериозниот свет во кој вирусите имаат интеракција. Предизвик за научниците е и оваа година во која физичкото растојание го забавува ширењето на сите други вируси, што го отежнува проучувањето.

Тим од Центарот за истражување на вируси Глазов користел копија од облогата на дишните патишта, направена од исти типови на клетки. Потоа ја заразиле со Сарс-Ков-2 и рино вирусот, кој е најраспространет кај луѓето и предизвикува настинка.

Доколку рино вирусот и Сарс-Ков-2 делуваат истовремено, првиот ќе биде поуспешен, а ако рино вирусот има предност од 24 часа, тогаш Сарс-Ков-2 не може да влезе. Дури и ако Сарс-Ков-2 ја има таа временска предност, рино вирусот ќе го надмине.

„Сарс-Ков-2 не успева да се шири затоа што рино вирусот го загрозува“, изјави д-р Пабло Марсио за BBC News. Тој изјави дека ова е многу возбудливо откритие, затоа што ако сте заразени со рино вирусот, тоа може да ја запре инфекцијата со Сарс-Ков-2.

Слични ефекти беа откриени и порано. Голема инфекција со рино вирусот можеби да одложи пандемијата на свински грип во 2009 година во некои делови на Европа.

Слични содржини