Дали не го обезбедивте правилно вашиот багаж во автомобилот? Во случај на сообраќајна несреќа со 50 km/h, багажот би можел да претстави голема опасност

од desk4

Скијачка чизма сама по себе тежи 1,5 килограми, но во случај на судир со 50 km/h ќе се претвори во објект со дури 36 километри кој цели кон вас.

 

Во нашето секојдневно брзање, често забораваме правилно да ги ставиме куферите и торбите во автомобилот, но она што не го имаме на ум е опасноста што се крие зад багажот. Имено, и најмалите предмети при судир можат да се претворат во смртоносни предмети кои сериозно би можеле да не повредат.

 

Така, со караван, возејќи со брзина од 50 км/ч беше направен краш тест, кој покажа колкава тежина добиваат овие предмети при нагло сопирање. На пример, скијачка чизма сама по себе тежи 1,5 килограми, но во случај на судир со 50 km/h ќе се претвори во објект кој лета со дури 36 km/h. Или таблет, кој вообичаено тежи околу половина килограм и лежи „мирно“ на седиштето на вашиот автомобил, при судар може да се претвори во проектил тежок дури 12 килограми.

 

Нилс Содал е советник за комуникации во Норвешкиот автомобилски клуб (NAF), а учествувал во краш тестови на автомобили со неправилно натоварен багаж и бил згрозен од фактот дека багажот во автомобилот може сериозно да ги повреди патниците. „Многу луѓе ја потценуваат опасноста од необезбедени предмети во автомобилите. Современите автомобили се многу отпорни на судири, но необезбедениот багаж често е причина за сериозни лични повреди во сообраќајна несреќа“ – вели Содал, кој додава дека најопасната работа што можете да ја направите е да ставите необезбедени предмети на полицата зад задното стакло или во багажникот.

 

„Еден од нашите краш тестови беше спроведен со караван со 50 km/h. Предметите во автомобилот одеднаш примиле сила еднаква на 24 пати поголема од нивната првобитна тежина. Ако ставите камера или некој друг предмет тежок два килограми на задната полица или во багажникот, тие би можеле да прелетаат низ патничкиот простор како смртоносна ракета со сила од речиси 50 килограми“ – додаде Содал.

Слични содржини