Дали симптомите на новиот тип на коронавирус се разликуваат од оригиналната варијанта?

од Берта Китинска

На крајот на декември минатата година, во Велика Британија се појави нов вид на коронавирус, кој веќе беше широко распространет и брзо ги надмина веќе постоечките варијанти во најмалку три региони на Англија.

Студија објавена во Центарот за математичко моделирање на заразни болести ја испитува инфективноста на новиот вид на коронавирус. Иако е докажана поголема инфективност, не се покажа дека новиот вид предизвикува поголема смртност.

Сепак, самиот факт дека вирусот е позаразен загрижи многумина, а главното прашање беше дали симптомите и текот на болеста се различни?

Затоа, студијата спроведена од Универзитетот во Јужна Калифорнија го идентификува редоследот на симптомите и како напредуваат.

За да се утврди оваа шема, тие ги анализирале стапките на инциденца на симптомите собрани од Светската здравствена организација на над 55.000 потврдени случаи на 19-та година.

Според нивните наоди, редоследот на симптомите е како што следува:

Грозница

Кашлица и болки во мускулите

Повраќање

Диареја

Затоа, тие дојдоа до заклучок дека редоследот на симптомите во новиот вид на вирус во голема мера се совпаѓа со „оригиналниот“ САРС-CoV-2, но Центрите за контрола и превенција на болести, секако, внимателно ќе ја следат ситуацијата.

loading...

Слични содржини