Димитров: За да го прифатиме кажаното од Заев како сериозен став, ни треба меѓународен правен документ

од Vladimir Zorba

„По интервјуто на премиерот Зоран Заев за БГНЕС во Република Северна Македонија, беше предизвикана бура. Не можам да го погледнам тоа што го рече недвосмислено. Навистина прави ризичен и очаен потег за зачувување на политичката власт, но може да биде негова игра на политичката сцена“, рече проф. Ангел Димитров, првиот амбасадор во Скопје по распадот на Југославија, сега копретседател на заедничката мултидисциплинарна експертска комисија за историски и едукативни прашања, за БНР.

Според него, луѓето во Република Северна Македонија треба да размислат колку и на каков луд начин се оддалечуваат од своето минато:

„За да го прифатиме кажаното како сериозен став, ни треба нешто посериозно – меѓународен правен документ. Она што го изразува премиерот Заев мора да биде вклучено во официјален документ, во кој јасно се прифаќаат одредени нови позиции, кои се во согласност со Договорот за пријателство и добрососедство. Таквите документи, исто така, мора да бидат усвоени од собранието на РСМ, а во сегашниот политички заговор и неизвесност во владејачката структура, не е јасно како тоа ќе се случи. Откако премиерот го презема овој чекор, неговата партија мора да се обиде да го направи овој нов чекор напред, а не само ногата да виси во воздух … Доколку не се најде медиумска заштита на она што веќе го рече Заев, ќе биде тешко да се бранат овие позиции“.

Проф. Димитров додаде дека очекува дека по новите расположенија во РСМ, тонот на разговор во заедничката комисија ќе биде емотивен од страна на Македонците, „кои секогаш ги искористуваат политички разменетите забелешки, за да создадат тон, што не е секогаш е академски“.

Слични содржини