Две деца заклучени во автомобили на Јадранот: На родителите им се заканува затвор до 15 години

од Vladimir Zorba
136 прегледи

Пожарникари вчера спасија две деца од заклучени автомобили на Јадранот во две одделни операции – во Макарска и Каштел Лукшиќ.

Оставањето деца во заклучени возила е кривично дело, повреда на правата на децата, за што е предвидена затворска казна до 15 години.

Според порталот Далмација денеска, во Макарска вчера после 17 часот било оставено дете заклучено во возило, а истото се случило и во Каштел Лукшиќ неколку часа подоцна, околу 20.30 часот.

Оставањето на дете без надзор во затворено возило грубо го запоставува и злоставува детето, што е знак за кривично дело, а последиците може да бидат смрт или сериозно нарушено здравје, предупредуваат експертите.

Слични содржини