Елон Маск победи во обидот да стави микрочипови во мозокот на луѓето

од desk4

Неуралинк во твитот во четвртокот објави дека добил одобрение од американската Администрација за храна и лекови (ФДА) „да ја започне првата клиничка студија кај луѓето!“

Тоа претставува „важен прв чекор што еден ден ќе и овозможи на нашата технологија да им помогне на многу луѓе“, изјави Маск.

Компанијата не елаборираше за целите на студијата, ниту кога ќе започнат испитувањата, но рече дека сè уште не регрутира.

Маск, кој минатата година тврдеше дека уредите се толку безбедни што со задоволство би ги користел на своите деца, се надева дека еден ден ќе им помогнат на атрибутите како дебелина, аутизам, депресија и шизофренија, како и овозможување на прелистување на веб страни и телепатија.

Милијардерот рече дека Neuralink ќе започне со тестирање на луѓе најмалку четири пати од 2019 година, но компанијата аплицираше за одобрение од FDA само на почетокот на минатата година.

Агенцијата тогаш го одби – главните прашања се однесуваа на литиумската батерија на имплантот, можноста неговите жици да мигрираат во мозокот и дали уредот може безбедно да се отстрани без да се оштети мозочното ткиво – и рече дека загриженоста треба да се реши пред да се санкционираат испитувањата на луѓе. .

Слични содржини