ЕП побара од Комисијата постапка против Полска поради одлуката на Уставниот суд

од Nikola Popovski

Европскиот парламент во четвртокот ја повика Комисијата да покрене постапка против Полска за кршење на правата поради пресудата на „нелегитимниот“ полски Уставен суд.

Претходно овој месец, полскиот Уставен суд одлучи дека полскиот Устав е супериорен во однос на Договорите на ЕУ, што предизвика остри критики од Европската комисија.

Што бара Европскиот парламент од Комисијата?

Европскиот парламент, од друга страна, во резолуцијата предложена од Европската народна партија, социјалистите и демократите, Либералниот клуб Обнова на Европа, Зелените и левицата, ги повикува Комисијата и Советот „да покренат постапка за прекршување против нелегитимниот „Уставен суд“, неговиот незаконски состав и неговата улога во спречувањето на усогласеноста со пресудите на Судот на правдата, да побара од Судот на правдата да изрече времена мерка и да поведе прекршочна постапка против Одделот за вонредна контрола и односи со јавноста на Врховниот суд, Државниот судски совет и полското државно правобранителство.“ .

Од Комисијата и Советот, исто така, се бара да и дадат „недвосмислени препораки“ на Полска за да се решат прекршувањата на владеењето на правото и да ги искористат сите овластувања, вклучително и суспензија или суспензија на плаќањата од европскиот буџет, поради „сериозни недостатоци во ефективно функционирање на полскиот контролен систем поради недостатокот на независност на судството што ја загрозува законитоста и регуларноста на расходите“.

Европската комисија долго време е во расправија со Варшава околу судските реформи во Полска, за кои тврди дека ја загрозуваат независноста на судството, а планот за опоравување на Полска од пандемијата „Ковид-19“, според кој Полска треба да добие скоро 60 милијарди евра, сè уште не е одобрен.

Парламентот поостар од Комисијата кон Полска

Кон крајот на минатата година, европските лидери се согласија на механизам за условување, кој го условува користењето на европските фондови со почитување на владеењето на правото.

Парламентот зазеде построг став од Комисијата за Полска, а претседателот на ЕП Давид Сасоли во средата најави тужба против Европската комисија поради неуспехот да го спроведе механизмот за условување во полскиот случај.

Парламентот бара од Комисијата „да се воздржи од одобрување“ на планот за закрепнување додека „полската влада целосно и правилно не ги спроведе пресудите на Судот на правдата и меѓународните судови и да се погрижи оценката на планот да обезбеди усогласеност со релевантните препораки специфични за земјата, особено за заштита на независноста на судството“

Слични содржини