ЕУ побара од Тејлор Свифт да им помогне да ги мотивираат младите да гласаат

од Stefanija Kuzmanovska

Потпретседателот на Европската комисија Маргаритис Шинас има решение за зголемување на излезноста на младите гласачи на овогодинешните европски избори – а тоа е Тејлор Свифт.

„Никој не може да ги мобилизира младите подобро од младите“, рече Шинас на прес-конференција во средата, пренесе „Политико“.

„Младите се тие кои можат да ги мобилизираат младите да учествуваат, повеќе отколку комесарите. Се надевам дека некој од медиумскиот тим на Тејлор Свифт ќе ја следи оваа прес-конференција и ќе ѝ го пренесе нашето барање да ни помогне да ги мобилизираме гласачите“, навел Шинас.

На крајот на краиштата, собирањето млади гласачи не е ништо ново за Свифт. Минатиот септември, пејачката ги охрабри своите 272 милиони следбеници на Инстаграм да се регистрираат за да гласаат во САД, а за неколку часа Vote.org објави повеќе од 35.000 регистрации, што е скок од 23 отсто од минатата година.

Во текот на нејзината речиси дведецениска кариера, Свифт се заплетка во американската политика и често беше во центарот на вечната културна војна во земјата, и покрај некои претходни обиди да остане настрана од каков било политички наратив.

И со приближувањето на изборите за ЕУ ​​во јуни, на кои Шинас рече дека високото ниво на учество на младите Европејци е „клучно“ за демократијата, потпретседателот на Комисијата се надева дека Свифт може да го стори истото за ЕУ.

Слични содржини