Филипче: Први вакцината против Ковид 19 ќе ја примат здравствените работници, војската и полицијата

од Берта Китинска

Министерот за здравство Венко Филипче, во врска со вакцините за ковид-19, вели дека веќе се работи на групите на граѓани за кои ќе има препорака да ја примат оваа вакцина.

-Здравствениот систем го подготвуваме за вакцинација за ковид-19. Ова ќе биде една од најголемите логистички операции која ќе треба да ја спроведеме. Вакцинирањето ќе го спроведат лекари и медицински сестри кои во овој момент не работат со ковид пациенти. Делот на прием, чувањето на вакцините, дистрибуцијата до местата каде ќе бидат аплицирани веќе планот е во завршна фаза, но во текот на следната недела ќе организираме и една вежба на терен како тоа би изгледало. Препораката е први да бидат вакцинирани здравствените работници, вработените во војската и полицијата, сите јавни службеници, во јавниот транспорт, хроничните болни сите критични групи согласно мислењето на експертите, вели министерот.

loading...

Слични содржини