
Кога јадеме банани, тоа го правиме затоа што се надеваме дека ќе добиеме неколку различни здравствени придобивки. Додека некои од нас јадат, бидејќи навистина им се допаѓа нивниот вкус, други само се обидуваат да го задржат високтоо ниво на калиум.
Овој здрав појадок ви овозможува да го добиете вистинскиот износ на витамини како додаток на други различни хранливи материи кои на нашето тело им треба.

Но, дали знаете дека различните бои на ова овошје кријат различни придобивки што може да ви ги обезбеди?

Секоја боја на бананите доаѓа со различни предности. За почеток, зелениот зеленчук е важен дел од нашата исхрана, кога сакаме шекерот во крва да го задржиме под контрола. Тие имаат низок гликемиски индекс (вредноста ја покажува брзината со која богатите хидрати во храната се одразуваат на лачењето на инсулин во организмот), што ги прави одличен појадок за оние кои треба да обрнат сериозно внимание на нивото на шеќерот во организмот. Младите и зелените банани, исто така, имаат својство тоа да нè одржуваат подолго време.

Како за тврдите и жолти банани? Овие плодови обично не се валкани. Тие се исто така многу здрави. Тие имаат посладок вкус од зелената и младата банана. Вашето тело може многу полесно да ги меле. Кога бананата е целосно жолта, антиоксидантите содржани во него можат да го заштитат нашето тело од разни болести.

Жолтата банана со кафени дамки, исто така, е богата со антиоксиданти и е одличен избор за пациентите со рак. Точките всушност се позитивни. Ова значи дека бананите ќе помогнат да се разрушат разни клетки во телото, особено необични клетки за кои се знае дека предизвикуваат рак.

Бананите, кои се меки и кафеави, може да изгледаат како да немаат што да ни понудат од здрава гледна точка. Но плодот од овој вид може да биде многу посладок од другите колеги. Овие банани содржат триптофан, што го намалува стресот и вознемиреноста. Тие исто така се богати со различни хранливи материи кои го поддржуваат здравјето на мускулите и коските.