Актуелно
Почетна / TOP NEWS / Гарсоњера од 10 квадратни метри за 39.000 евра: „Полесно е да се продаде поскап стан“

Гарсоњера од 10 квадратни метри за 39.000 евра: „Полесно е да се продаде поскап стан“

Во центарот на Белград, се продава студио од 10 квадратни метри за 39.000 евра и стан од 25 метри квадратни за 75.000 евра.

Овасе цените што ги формираат сопствениците на имотите во тековната понуда во огласите, и дали вакво нешто навистина се продава?, прашува „БизЛајф“

„Очигледно е дека цената на квадратен метар во нова зграда остана стабилна. Цените се многу високи. Квадратот на Лекино брдо е 2.200 евра, околу 2.700 до 3.500 со ДДВ оди околу Храмот, а има и купувачи кои се заинтересирани да го купат“, објаснува за ТВ Прва агентот за недвижнини Кача Лазаревиќ.

Додава дека е нереално луѓето што не оделе на годишен одмор или отишле некаде во близина на Белград или во Србија, односно како се присутни на пазарот на недвижнини. Таа вели дека се чини дека е „поживо“ отколку што беше лани.

„Сообраќајот е многу добар, цените се стабилни. Она што е интересно е дека цената на киријата опадна и дека понудата на станови за изнајмување е многу голема и расте секој ден, што значи дека луѓето немаат кому да изнајмуваат. Младите се најмногу заинтересирани за купување затоа што Народната банка им овозможи на одредени банки да даваат заеми со удел од 10%“, вели Лазаревиќ.

Вели, исто така, дека каматните стапки се ниски, а луѓето земаат станови.

„Полесно е да се продаде скап стан по цена до 350.000 евра отколку да се продаде стан од 50-70.000 евра. Сега има такви на пазарот кои имаат вишок пари и кои сакаат да ги инвестираат тие пари. Но, бидете внимателни кога купувате стан, затоа што за парите што ги плаќате во нова зграда, можеби ќе можете да најдете многу поголем стан во постара зграда“, објаснува таа.

loading...