Актуелно
Почетна / TOP NEWS / Германците ги ограничуваат визите за работниците од Балкан: Единствена шанса ви е ако го работите ова

Германците ги ограничуваат визите за работниците од Балкан: Единствена шанса ви е ако го работите ова

Германија е се поблиску до одлучувањето дали да ги продолжи правилата за вработување ниско квалификувана работна сила од Западен Балкан.

Правилото беше воведено во 2016 година и се очекува да важи до крајот на оваа година, а наскоро германските политички партии треба да одлучат дали сакаат да го продолжат правилото по крајот на оваа година, пишува Независне.

Иако сè уште нема официјални информации, германските медиуми со добри контакти во германските политички кругови тврдат дека правилото ќе биде продолжено, но дека ќе биде воведена годишна квота од 15.000 работници од сите земји од Западен Балкан.

И покрај недостатокот на информации, германскиот весник „Велт ам Зонтаг“ објави статија во која се тврди дека парламентарниот клуб ЦДУ-ЦСУ, односно партијата од која доаѓа канцеларката Ангела Меркел, ќе даде поддршка за продолжување на овој указ, условен со воведување квота. Германските социјалдемократи, коалицискиот партнер на конзервативните Христијански демократи на Ангела Меркел, претходно беа за противусловно продолжување на важењето на овој указ, но се чини дека тие исто така покажаа подготвеност за компромис.

Имено, како што му беше соопштено на тој весник од Федералното Министерство за труд, кое е во портфолиото на СПД, тие велат дека ограничувањето може да се постигне и без воведување квоти. Оваа изјава покажува одредена промена на ставот, имајќи предвид дека пред кризата со корона тие не поддржувале какво било формално или неформално ограничување. „Независне“ наведува дека е објавена студија која покажала дека оваа регулатива има позитивен ефект врз германскиот пазар на трудот, што се толкува како подготвување на теренот за продолжување на важењето на уредбата.

Една од причините за претпазливост на социјалдемократите е фактот дека мнозинството натурализирани Германци од мигрантски семејства гледаат како германските партии го третираат прашањето за миграцијата.

Според неодамна објавената статистика, Германија имала дури 600.000 повеќе невработени минатиот месец од претходната година. Сепак, многумина истакнуваат дека напорната физичка работа на градилиштето сè уште не привлекува значителен број Германци, и покрај зголемената невработеност, а токму тоа е индустријата во која најчесто се вработени неквалификувани работници од Западен Балкан.

Покрај тоа, како што покажа германската студија, Западен Балкан располага со квалификувани занаетчии што и се потребни на Германија, а таа земја нема доволно такви луѓе – како ѕидари, водоводџии, електричари, столари…

Един Башиќ, експерт соработник во Агенцијата за труд и вработување во БиХ, вели „дека тие немаат информации дека ќе има промена во постапката во врска со вработувањето на граѓани на БиХ во Германија.„ Ние работиме како и до сега“, рече Башиќ.

loading...