ГОЛЕМА АКЦИЈА НА ЕВРОПОЛ: Срушен темниот пазар, најголемиот пазар на темната мрежа

од Stefanija Kuzmanovska

Темниот пазар, најголемиот илегален пазар на Темната мрежа, беше срушен во меѓународната операција на Европол, во која беа вклучени Германија, Австралија, Данска, Молдавија, Украина и Велика Британија, како и САД.

Во соопштението на Европол се вели дека уривањето на темниот пазар е направено со помош на нивни специјални оперативни анализи и координација со споменатите земји.

Темниот пазар имаше 500.000 корисници, повеќе од 2.400 продавачи и околу 320.000 трансакции.

Продавачите на темниот пазар најчесто тргувале со разни видови лекови, фалсификувани пари, лажни или фалсификувани кредитни картички, неозначени СИМ-картички и малициозен софтвер (софтвер направен за злонамерни цели).

Германската полиција спроведе истрага во градот Олденбург, каде уапси еден Австралиец кој беше наводен оператор на Темниот пазар, во близина на границата со Данска, а повеќе од 20 сервери беа запленети во Молдавија и Украина.

Слични содржини