Грција се предомисли: Нема ублажување на мерките против Ковид 19

Грција го одложи најавеното олеснување на мерките, кои првенствено се однесуваа на отворање продавници од понеделник, бидејќи епидемиолошката состојба продолжува да предизвикува загриженост. Имено, денес, како и претходните денови, регистрирани се 3067 нови случаи, 824 пациенти биле на апарати за дишење, 91 лице починало, а 5500 пациенти биле хоспитализирани.

Епидемиолозите бараа трговските центри и салоните за убавина да останат затворени до ново известување, како и посетите на продавниците да продолжат да се реализираат преку однапред закажани датуми, во рок од 3 часа Сите други мерки остануваат во сила, вклучително и забрана за движење меѓу општините, освен за викенди, излегување со СМС одобрување, полициски час од 21 до 5 часот наутро …

Епидемиологот професор Гукас Мајоркини предупредува дека т.н. позитивен индекс, кој сега е околу 5,3 проценти во Атика, нешто што може многу брзо да се влоши и затоа треба да продолжиме со мерките за забрана.

Затоа е неизвесно што ќе се случи со отворањето на угостителскиот сектор, дали тие ќе патуваат за време на Велигден … Владата најави дека околу празниците треба да се отворат градини на отворено, како и сите продавници, но со оглед на моменталната можно е да се преместат сите планови за подоцна.

Неизвесно е како епидемиолошката состојба ќе влијае на можноста за послободен влез во Грција од 19 април, за што се дискутираше последните денови. Меѓу земјите за кои треба да се отвори оваа можност е Србија, под услов патниците да имаат сертификат за ревакцинација или негативен PCR тест.

Слични содржини