Актуелно
Почетна / TOP NEWS / И САД „шпионираат“ на исто ниво како Кина

И САД „шпионираат“ на исто ниво како Кина

И покрај распространетата верба дека кинеските власти го шпионираат населението, азиската земја не е исклучок од ова во светот. Во други земји, нивото на CCTV е исто толку високо.

Според истражувачката фирма IHS Markit, цитирана од „The Verge“, во просек, една од четири камери за видео надзор паѓа на секои четири жители и во Кина и во САД.

До 2021 година, вкупниот број на камери во Кина ќе надмине 560 милиони, а во САД ќе достигне скоро 85 милиони. Но, во азиската земја има неспоредливо повеќе жители, забележуваат аналитичарите, така што просечниот резултат е ист.

Во 2018 година, во Кина има инсталирано 350 милиони CCTV, наспроти 70 милиони во САД. Со оглед на популацијата, една камера паѓа на околу четири лица.

Масовното воведување на камери за надзор во Кина неодамна привлече значително внимание на јавноста. Нивото на дистрибуција на камери во Соединетите држави не предизвикува таков интерес, иако се чини дека е доста високо.

Во Америка сепак, камерите главно се користат во деловниот сектор. Кинеските власти во неколку наврати беа обвинети за употреба на уреди со технологија за препознавање на лицето за следење на припадниците на етничките малцинства.

Аналитичарите на IHS Markit проценуваат дека една милијарда камери за видео надзор ќе бидат инсталирани ширум светот до 2021 година.

loading...