Индија на работ на „имунитет на стадо“?

од desk4

Две третини од населението во Индија има антитела кон коронавирусот, според објавената студија направена во јуни и јули во која учсествувале 29.000 лица од целата земја.
Четвртиот национален серолошки тест, кој анализира присуство на антитела кон коронавирус во крвта, беше спроведен во Индија и за прв пат вклучуваше деца, од кои 8.691 од нив, на возраст од 6 до 17 години. Половина од нив биле позитивни на антитела.
Исто така, 67,6 проценти од возрасните се позитивни на анти-коронавирусни антитела. Повеќе од 62 проценти од возрасните не биле вакцинирани. Од почетокот на јули, нешто повеќе од осум проценти од возрасните во Индија примиле две дози вакцина.

Околу 400 милиони луѓе во Индија, од вкупно 1,4 милијарди, немале антитела кон коронавирусот, покажа студијата.
Бројот на дневни случаи на инфекција падна на најниско ниво во период од четири месеци, по вториот бран што го парализираше здравствениот систем на земјата. Но, експертите ги предупредија властите да не ги отвараат градовите премногу брзо и изразија загриженост за големиот број туристи што ги посетуваат тамошните познати дестинации.
-Вториот бран сè уште трае. Опасноста од ново масовно ширење на инфекцијата е сè уште многу присутна “, рече највисокиот владин советник, Винод Кумар Пол, на прес-конференцијата.
-Секоја трета личност, без разлика каде се наоѓа, сè уште е изложена, па пандемијата не е тука“, предупреди Кумар Пол.
Како дел од студијата, биле тестирани 7.252 здравствени работници – 85 проценти од нив имаат антитела кон коронавирусот. На секои 10 здравствени работници, само еден не е вакциниран.
Според студија спроведена минатиот месец, во Мумбаи, најмалку половина од луѓето на возраст под 18 години биле во контакт со вирусот и развиле антитела.
Некои експерти предупредуваат дека трет бран може да ги погоди децата, па Мумбаи им се придружи на уште неколку градови во градењето на големи одделенија за детски болести, за да се одржи здравствениот систем подготвен доколку се оствари ваквото сценарио.

Слични содржини