Истражување: Повеќе од 60% од Американците ги сметаат обвинувањата против Трамп „политички мотивирани“

од Vladimir Zorba

Повеќе од 60 отсто од американската јавност смета дека обвинувањата против поранешниот американски претседател Доналд Трамп се „политички мотивирани“.

Универзитетот „Квинипиак“, кој се наоѓа во американската сојузна држава Конектикат, спроведе истражување на 1.776 луѓе за да ја испита социјалната димензија на обвинувањата против Трамп.

Како дел од истражувањето, испитаниците биле прашани за обвинувањата против Трамп, а 62 отсто од испитаниците одговориле дека случајот против Трамп од страна на Министерството за правда е „политички мотивиран“, додека 51 отсто од испитаниците сакале поранешниот претседател да биде кривично гонет.

Шест од 10 испитаници сметаат дека е „несоодветно“ Трамп да чува тајни владини документи дома по напуштањето на Белата куќа.

Домот на Трамп во Флорида беше претресен утрото на 8 август 2022 година од агенти на ФБИ за да ги истражат „доверливите документи“.

Опишувајќи ја рацијата и тековните истраги како „политички“, Трамп конкретно побара запленетите документи да бидат разгледани од „независен арбитер или специјален судија“.

Постапката против Трамп ја надгледува поранешниот јавен обвинител Џек Смит, кој е назначен за експерт со посебни овластувања.

На 11 јуни, Трамп ги нарече обвинувањата за криење доверливи владини документи „апсурдни и неосновани“.

Слични содржини