Италија ја постигна целта: 80 проценти од луѓето постари од 12 години се вакцинирани против Ковид

од Vladimir Zorba

Според официјалните податоци објавени денеска, Италија ја постигна целта за целосно вакцинирање на 80% од населението постаро од 12 години против Ковид -19.

Според веб -страницата на Владата, вакцинацијата ја завршиле 43.229.551 лица постари од 12 години во население од околу 60 милиони луѓе. Целта на 80 проценти од имунизираните беше поставена во март од специјалниот комесар за борба против Ковид-19, воениот генерал Франческо Паоло Фиљуоло, а целта беше постигната на 9 октомври.

„Ова е критично ниво по кое, според експертите, ризикот од хоспитализација драстично се намалува. Трендот што го бележевме со недели го потврдува тоа“, објави канцеларијата на комесарот.

Гвидо Раси, поранешен директор на Европската агенција за лекови и сегашен советник на Фиљуоло, рече дека ова „не е само симболична пресвртница“.

-Пресметките покажуваат дека ова ниво е поврзано со значително намалување на циркулацијата на вирусот и драстичен пад на бројот на хоспитализации, вели Раси.

Тој посочи дека намалувањето на приемите во болница е од суштинско значење за економското закрепнување на Италија и дека тоа ќе му помогне на националниот здравствен систем да се преокупира со услугите кои не се поврзани со Ковид-19. Меѓутоа, Раси вели дека дури и прагот од 80 проценти од вакцинираните не е доволен, доколку децата на возраст под 12 продолжуваат да се вакцинираат.

Слични содржини