Јадете црна чоколада затоа што …

од desk4

Љубителите на црното чоколадо сигурно ќе се израдуваат од информацијата дека тоа е корисно против висок крвен притисок и соодветно со тоа се намалува ризикот од срцев удар, пишува менаџер њус, повикувајќи се на американско истражување.

Темното чоколадо е богато со супстанции, познати како флаваноли кои придонесуваат за намалување на високиот крвен притисок – познат ризичен фактор за кардиоваскуларни заболувања.

Флаваноли содржат и некои овошја, меѓу кои јаболка, круши, грозје и боровинки. Во истражувањето, се опфатени над 14.000 лица, а истражувачите од Универзитетот Соединетите Американски Држави во Минеаполис, САД, побарале врска помеѓу потрошувачката на црното чоколадо и намалувањето на крвниот притисок.

За целите учесниците биле поделени во три групи, кои консумирале различни количества – едно до два блока, три или четири блока и група со над четири блока црно чоколада неделно.

Специјалистите известуваат за „суштинско намалување“ на крвниот притисок кај сите испитувани лица кои консумирале најмногу црно чоколадо. Неодамнешна австралиско истражување – анализа на 15 претходни истражувања, исто така, утврди дека црното чоколадо го намалува високиот крвен притисок.

Слични содржини