Јанев: Механизам треба да го следи спроведувањето на договорите меѓу Македонија и Бугарија

од Nikola Popovski

Треба да се воспостави конкретен механизам за следење на спроведувањето на договорите меѓу Бугарија и РС Македонија“, изјавил техничкиот бугарски премиер Стефан Јанев за време на состанокот со амбасадорите на Белгија и Холандија, Фредерик Миорис и Беа Тен Тошер.

Разговорите се фокусирале на европската перспектива на Република С. Македонија, како и на предизвиците во овој поглед. Премиерот Стефан Јанев ја истакнал потребата од воспоставување на конкретен механизам за мерење и следење на напредокот во преговорите меѓу Бугарија и Република С. Македонија во исполнување на договорените ангажмани меѓу двете земји.

Двајцата заменици му честитале на бугарскиот премиер Стефан Јанев за назначувањето на привремената влада и посакаа успех во реализацијата на нејзините приоритети.

За време на разговорот, премиерот Јанев истакнал дека земјите од Бенелукс се важни партнери и сојузници во Европската унија и НАТО. Бугарскиот премиер изрази желба да продолжи активниот политички дијалог и да се продлабочи соработката во голем број области од заеднички интерес.

Пратениците испратија порака дека Бугарија е важна членка на Европската унија и дека силна Бугарија значи силна ЕУ. Акцентот беше ставен на предизвиците пред воспоставувањето на владеењето на правото во нашата земја.

Бугарскиот премиер посочи дека клучен приоритет на привремената влада е зачувување на владеењето на правото, управувајќи со него отворено, транспарентно и во согласност со правилата. Бугарскиот премиер истакнал дека владеењето на правото и деловната клима се директно поврзани и во овој поглед е многу важно да се создаде соодветно опкружување за ефективен економски развој.

Фото: Искра.бг

Слични содржини