Јанша денес ќе се сретне со премиерите на Вишеградската група

од Stefanija Kuzmanovska

Премиерите на земјите од Вишеградската група денеска ќе ја посетат Словенија за да разговараат за приоритетите на словенечкото претседателство со ЕУ, Конференцијата за иднината на Европа и Западен Балкан.

Премиерот Јанез Јанша, кој ќе биде домаќин на неговиот чешки колега Андреј Бабиш, Унгарецот Виктор Орбан, Полјакот Матеуш Моравиецки и Словакот Едуард Хегер, денеска изјави дека Словенија со години тесно соработува со Вишеградската група и ги споделува интересите што произлегуваат од членството во ЕУ, географски локација и сличното ниво на економски развој, известува СТА.

Со оглед на тоа што Словенија во моментов е претседател на Советот на ЕУ, разговорите најверојатно ќе се осврнат на постапката според членот 7 од Договорот за Европската унија инициран против Унгарија и Полска, што беше најавен од министерот за надворешни работи, Анже Логар, оваа недела.

Слични содржини