Додека некои велат дека чоколадото треба да стои во фрижидерот, за да се одржи неговата свежина и да се спречи топењето, многумина заговараат дека собната температура е препорачлива. А што велат стручњаците?

Кога чоколадото е во фрижидер станува покрцкаво, а и се појавуваат бели точки, поради ниските температури, ако стои на собна температура ќе биде помеко и поркемасто.
Додкеа во Австралија производителите на чоколадо додаваат посебна состојка за да не се стопи на високи темпратури, во другите земји тоа е непотребно затоа што никога не е толку жешко.
„Тоа е доказ дека треба да го чуваме во кујнските ормарчиња, проблемот е решен“, вели Анџела Бишоп од Студиото Тен.
Порано холандкси експерт рече дека чоколадото не треба да стои во фрижидер, затоа што губи од својата арома, не ги ослободува вкусовите.