Кадиров се огласи во врска со смртта на Пригожин: „Побарав од него само една работа“

од Stefanija Kuzmanovska
534 прегледи

Чеченскиот лидер Рамзан Кадиров денеска го искажа своето сеќавање за односите што ги имал со шефот на групата „Вагнер“, Евгениј Пригожин, за кој се верува дека загинал во авионска несреќа пред два дена заедно со уште девет лица.

„Бевме пријатели долго време. Честопати моравме да ги решаваме најкомплицираните проблеми“, напиша Кадиров на својот Телеграм канал.

На својот канал Кадиров ги сподели своите сеќавања на Пригожин и го опиша како долгогодишен пријател со кој често морал да решава исклучително сложени проблеми. Кадиров истакна дека Пригожин бил брз во реакциите, поседувал уникатни комуникациски вештини и бил исклучително упорен. Според Кадиров, Пригожин секогаш бил подготвен да пружи помош од срце.

„Побарав од него да ги остави личните амбиции во корист на прашањата од најголемо национално значење. Сè друго би можело да се реши подоцна. Но, таков беше Пригожин, со неговото железно однесување и желба да го добие она што го сака овде и сега“, додаде Кадиров.

Кадиров истакна дека улогата на Пригожин на националната сцена била значајна, но дека во последно време тој немал целосна слика за тоа што се случува во земјата или не сакал да го види тоа. Кадиров рече дека се обидел да го убеди Пригожин да ги остави настрана неговите лични амбиции и да се фокусира на прашања од национално значење.

Во однос на придонесот на Пригожин во групата на „Вагнер“ и руското присуство во Украина, Кадиров не се сомневаше дека Пригожин дал значителен придонес, нагласувајќи дека овој придонес не смее да се заборави.

Кадиров заклучи дека смртта на Пригожин е голема загуба за целата земја.

Слични содржини