Артичокот е зеленчук богат со витамини, минерали и антиоксиданси кои се важни за здравјето. Тој секогаш бил сметан за лековито растение и претставува една од најпознатите комплексни храни од гледна точка на хранливата вредност. Доколку сакате да направите детоксикација на организмот лесно, ефикасно и природно, тогаш треба да ја вклучите во исхраната.
Артичоката има необичен изглед, но содржи значително количество влакна, јаглехидрати, протеини и сосема мали количества есенцијални масни киселини. Кога ја консумирате го забрзувате процесот на отстранување на штетните токсини од организмот.
Како да си приготвите вода од артичока?
Еден од најдобрите начини да извлечете максимална корист од овој зеленчук е да приготвите од него чај, бидејќи така ги зачувувате поголем дел од вредните својства. И најдобриот дел е тоа што артичоката содржи малку калории. Земете 3 средни артичоки и 1 литар вода. Измијте ја добро, отстранете ги стеблата, исечете ги краевите и ставете ги во вода. Оставете да зоврие водата 15 минути, а потоа исклучете го шпоретот и отставете ја стои покриена со капак.

Консумираат по 1 чаша вода од артичока пред појадок и ручек три недели. Ако сакате да приготвите одеднаш поголемо количество ве советуваме да го чувате во фрижидер и тоа најмногу 1 недела.
Не заборавајте сепак, дека луѓето кои се супер чувствителни на артишок, треба да внимаваат кога го консумираат овој пијалак. Водата од артичока не се препорачува на луѓе кои имаат проблеми со жолчката. Прекумерната нејзината употреба, пак, може да доведе до подуеност или создавање гасови. А до колку земате лекови, задолжително консултирајте се со лекар пред да почнете да ја конзумирате. Ова се другите придобивки од артишок:
Една од главните состојки во артишок е инулинот – јаглехидрат кој се преработува побавно во телото, помагајќи ја трансформацијата на шеќерите во енергија. Инулинот го регулира нивото на инсулинот и го подобрува здравјето на пациентите кои страдаат од дијабетес тип 2.
Ги контролира нивото на холестерол
Високата содржина на растителни влакна, витамин Ц и фитостероли во артичоката можат да го намалат нивото на лошиот холестерол во крвта, помагајќи го формирањето на добар холестерол. Освен тоа зеленчукот содржи супстанца која го стимулира лачењето на жолчката. Содржи и флавоноиди коишто се борат со воспалението и го намалуваат ризикот од кардиоваскуларни болести.
Дејствува како диуретик
Артичоката дејствува како моќен диуретик и ги отстранува од организмот наталожените течности. На овој начин го спречува настанувањето на воспалителните болести, меѓу кои се гихтот и артритисот.

Го подобрува здравјето на црниот дроб
Бидејќи артичоката ја стимулира преработката на мастите, таа го штити црниот дроб и ја подобрува и неговите функции. Потрошувачката им се препорачува на луѓе кои страдаат од цироза и други заболувања на црниот дроб.
Го помага варењето
Благодарение на високата содржина на влакна и вода артичоката ги подобрува дигестивните процеси во човечкото тело и го намалува дисбалансот на pH. Артичоката е и храна, која се бори ефикасно со запек и ја подобрува работата на цревата. Малкумина знаат дека таа е одличено природно средство за справување и со проливот.