Како да го исчистите темелно тепихот и да избегнете непријатни мириси

Се препорачува темелно да го исчистите исчистите тепихот најмалку еднаш годишно. Меѓутоа, доклку немате време за професионално чистење, попрскувањето со сода бикарбона помага да се избрка нечистотијата и мирисите. Меѓутоа, доколку влагата е висока, содата може да се заглави во влакната и да направи поголема штета. Во влажни денови, претпочитајте да го испрскате тепихот со алкохолен оцет што ќе ја сруши нечистотијата и ќе го отстрани изворот на непријатниот мирис. Но, оцетот може да го оштети тепихот, па затоа е добра идеја да пробате прво на мал дел. Од професионалните средства за чистење најдобри се прав или пена кои се четкаат, а потоа темелно исушете го тепихот.

Истиот ефект се постигнува со попрскување мешавина од боракс и 15 капки есенцијално масло од лаванда. Непријатните мириси можат да се неутрализираат и со прскање на освежувачи на облека. Препорачливо е да го усисавате тепихот три пати неделно, или секој ден ако имате домашни миленици.

Додека го чистите тепихот, добра е идејата да се избегнуваат хемиски сапуни бидејќи остатокот од сапун делува како нечистотија магнет. Средствата засновани на вода се подобри. Исто така, се препорачува брзо отстранување на влажните дамки бидејќи тие се извор на храна за лошите бактерии.

Слични содржини