Како да пиеме, а да не се опијаниме?

од Vladimir Zorba
121 прегледи

Пред сè треба да се тестирате – реакцијата на организмот кон различните пијалаци и да ја откриете сопствената “норма” за секоја од нив. Ако се напиете брзо, добро е да консумирате слабо алкохолни пијалаци, на пример пиво или вино, но не и коктели.

Пред седење на маса земете адсорбент и витамин Ц – тие му помагаат на организмот да се справи со алкохолот и да ги неутрализираат токсините.

За да ја забавите апсорбција на алкохолот, не пијте на гладен стомак. Добро е половина час пред почетокот на пиењето да каснете плод или храна богата со протеини – јајце, парче месо или риба, а патем да не нагласуваме само на пијалоците. Земјате пијалок со овошје, зеленчук, месо, сирење, направете пауза и изедете нешто топло.