Како гневот влијае на сонот и здравјето?

од Vladimir Zorba

Една од најлошите работи што можете да ја направите кога сте лути е да одите во кревет. Кога сте будни, имате можност да процесирате негативни емоции. Но, ако одите во кревет, тие можат да бидат само поголеми.

Постојат многу причини да не легнувате кога сте лути, бидејќи наместо да се смирите, може да се чувствувате уште полошо.

Бесот го нарушува сонот

Стресот и тешките чувства се знае дека предизвикуваат реакција на борба или бегство. Под овие околности, заспивањето и останување во сон се случува многу потешко. Исто така, докажано е дека нарушениот сон може да ги влоши работите и да предизвика уште поголем гнев.

Веројатно ќе се разбудите истоштени наместо одморени. Во овој случај, гневот доведува до лош сон, а лошиот сон доведува до уште поголем гнев. Едноставно се случува маѓепсан круг.

Влијае на целокупното здравје

Научниците веќе утврдија дека квалитетот на сонот влијае на целокупното здравје. Спиењето обично делува како „терапија преку ноќ“, тогаш емоциите се стабилизираат за да можеме подобро да се справиме со нашите чувства следниот ден.

Но, гневот и интензивниот стрес можат да го загрозат овој процес. Негативните емоции ослободуваат хормони на стрес, правејќи ве пораздразливи или предизвикуваат некои други симптоми, пишува „Bright Side“.

Потешко е да се заборават лошите чувства

Истражувачите тврдат дека помалку сме во состојба да го потиснеме негативното искуство ако легнеме да спиеме веднаш откако ќе се случи. Спиењето ги зголемува сите емоции, мисли и проблеми.

Кога спиеме, мозокот обработува нови информации и ги складира во краткорочна и долгорочна меморија. За време на спиењето, лутината влегува во нашата долгорочна меморија и може да има долготраен ефект.

Токсичен модел

Легнувањето со лутина во кревет сигурно го уништува расположението, но воспоставува и токсичен модел. На крајот, почнувате да го поврзувате времето на спиење со лутина наместо со удобност. Ако ова се повторува редовно, може да прерасне во сериозен проблем.

loading...

Слични содржини