Актуелно
Почетна / Глобално / Балкан / Карпентер: Законот за слобода на религиите ги продлабочува поделбите во Црна Гора

Карпентер: Законот за слобода на религиите ги продлабочува поделбите во Црна Гора

Ситуацијата во Црна Гора, по усвојувањето на Законот за слобода на религиите, стана дел од кампањата за пропаганда и дезинформација што ја води Русија, рече Мајкл Карпентер, поранешен службеник во Пентагон и сегашен директор на центарот Пен Бајден, во интервју за „Гласот на Америка“.

Карпентер, сепак, истакнува дека е потребен дијалог со СПЦ за закон за кој смета дека предизвикал понатамошна поларизација во црногорското општество.

Правото на слобода на религијата ги продлабочува поделбите во Црна Гора помеѓу, како што вели Мајкл Карпентер, оние кои се декларираат себеси за Срби и останатото црногорско општество.

– Тоа е за жалење бидејќи Црна Гора е еден од ретките примери на мултиетнички демократски држави, во кои ситуацијата беше претежно мирна по разделбата од Србија, но и пред тоа. Она што се случува сега – етнички или религиозни тензии, наречете ги како што сакате, треба да се внимава внимателно затоа што има потенцијал да ги разниша работите во општеството – рече тој.

Поранешниот службеник на Пентагон ги набудува тензиите што ги зголеми законот меѓу Црна Гора и Србија, а особено острата реторика на некои српски официјални претставници, во контекст на изборната година во обете земји. Сепак, тој советува дека треба да се земе предвид и поширокиот геополитички аспект на спорот.

– СПЦ беше користена како „мека моќ“ алатка за промовирање на српските и руските интереси во регионот. Треба да се земат предвид правата на сите верски заедници, да се почитуваат правата на сопственост, но тука сега постои и хибридна конкуренција зад кулисите – смета Карпентер.

На прашањето дали ја гледа улогата на Русија во ова, тој одговара потврдно.

– Гледам дека оваа ситуација се манипулира во руските медиуми и социјалните мрежи, дури и видов дека руската агенција ТАС објави дека САД стојат зад овој закон и дека американската влада наводно ги принудила властите во Црна Гора да го усвојат законот – што е глупост . Но, тоа покажува дека сè е политизирано и сè станува дел од операцијата за пропаганда и дезинформација спроведена од руска страна. Значи, постои јасно руско влијание во спротивставувањето на овој закон, како и обидот да се покаже дека законот има врска со Западот, наведува тој.

Карпентер смета дека проблемот со дезинформациите е во тоа што, како што вели, паметно се манипулира со културните и етничките поделби, користејќи јазик што е прифатлив за одредени делови од населението.

– Руските дипломати и политичари сметаат дека можат да се обидат да манипулираат со Српската православна црква во Црна Гора или да ја искористат за да ги постигнат своите цели. Ова не значи дека СПЦ е соучесник во тоа, но Русите го гледаат тоа како средство за промовирање на нивните интереси. – наведува американски службеник.

Според него, Москва има јасен интерес да се обиде да ја поткопа сегашната црногорска влада.

Според Црна Гора, Москва сака да го ослаби и НАТО, според директорот на Центарот Пен Бајден.

loading...