Ќе се забрзува реформата на железничкиот пазар на регионално ниво

од Берта Китинска

На денешната сединца Владата на Северна Македонија ја усвои Информацијата за реализација на мерките од Акцискиот план за железница од Договорот за основање на транспортната заедница која произлезе од третиот Министерски совет на транспортната заедница, на кој министрите за транспорт на земјите од Западен Балкан ги одобрија акциските планови кои ја забрзуваат реформата на железничкиот пазар на регионално ниво.

-Акцискиот план за железници се состои од шест активности и вкупно 22 мерки кои се однесуваат на отворање на пазарот на железница, на правата на патниците, на управувањето, на интероперабилноста, на подобрување на операциите на граничните премин  и на модернизација на инфраструктурата на железничката мрежа, соопштија од Владата.

loading...

Слични содржини