Керемедчиев очекува судири за време на прославите посветени на Делчев

од Vladimir Zorba

Очекувам судири по повод прославата на 151-годишнината од раѓањето на Гоце Делчев во Северна Македонија. Вака во програмата „Утрово“ изјави Милен Керемедчиев, поранешен заменик министер за надворешни работи.

„Очекувам судири, бидејќи очигледно одредени политички сили и нивните симпатизери на овој празник одат со такво расположение и таква подготовка. Од друга страна, како што е познато, и ВМРО-ДПМНЕ ги подготвува своите симпатизери на многу сериозни судири со блокади“, објасни тој.

Керемедчиев истакна и дека во исто време Бугарија е во предизборна ситуација – две од партиите даваат се од себе да ги подигнат своите рејтинзи со антимакедонски говор.

Милен Керемедчиев

Милен Керемедчиев

„Едната сака да се врати во парламентот, а другата сака да ги подобри резултатите на изборите. Затоа мислам дека дефинитивно ќе се бара провокација и покрај напорите на министерствата за внатрешни работи од двете страни на границата, секако ќе има и провокации и судири“, изјави поранешниот заменик министер во МНР.

Тој нагласи дека шефовите на МВР од Бугарија и Северна Македонија изјавиле дека нема да дозволат судири, но поправилно ќе беше да се каже дека ќе се обидат да го спречат тоа. Според него, нема начин да се блокира цел град или да се заштити целата рута од границата до местото на прославите.

„Посетата на вршителот на должноста министер за внатрешни работи и директорот на ДАНС на Скопје повеќе покажа дека Бугарија ќе направи некаква прелиминарна селекција на оние што ќе минат на граничниот премин“, рече Керемедчиев.

Тој претпоставува дека поагресивните и криминалните лица нема да можат да влезат на територијата на Северна Македонија. Но, тој не смета дека македонските власти ќе се обидат да го спречат европратеникот Ангел Џамбаски

Слични содржини