Кога и зошто треба да го промените вашиот лекар: 5 целосно оправдани причини

од Stefanija Kuzmanovska

Да се ​​најде нов лекар се чини како многу тешка задача, но ако останете кај оној од кој не сте задоволни, може да биде исто толку лошо. Како прво, треба добро да анализирате дали овој чекор е навистина неопходен. Еве неколку сигнали кои ќе ви помогнат во тоа, а ги откриваат самите лекари:

Лекарот постојано доцни

Дали секогаш мора да чекате еден час да ве види лекар? Дали тие брзаат со разговорот откако ќе ве примат? Понекогаш одложувањето може да биде сосема оправдано, но секое чекање подолго од 30 минути ви дава за право да ја напуштите просторијата и повторно да закажете преглед, советува Карен Хикман, медицински консултант и медицинска сестра. Ако лекарот не се појави на време, прашајте ја медицинската сестра што можете да направите за да спречите тоа да се повтори на втората посета, а ако докторот често доцни, можеби е време да побарате друг

Репутацијата на вашиот лекар не е најдобра

Дисциплинските постапки не се секогаш знак на тревога, бидејќи може да се повика лекар за мали пропусти, дури и заблуди. Но, посериозните пропусти можат да бидат причина за загриженост. Прашајте и проверете ги информациите. Ако не ви се допаѓа она што го слушате, време е да ја смените ординацијата на вашиот лекар.

Вашиот лекар не ги почитува границите

Ако вашиот лекар ви упати несоодветни коментари, нема причина да се согласите на тоа и да сметате дека треба истото да го трпите.

Лоши дијагностички вештини

Повеќето лекари избегнуваат да им кажат на пациентите лоши прогнози ако не се целосно сигурни. Ако сте го забележале ова само на еден преглед, тоа не мора да биде причина за тревога, но ако сте го слушнале истото од други пациенти, тогаш тоа сепак е причина за загриженост. Исто така, ако ги наведете симптомите што ве спречуваат да ја извршувате вашата дневна рутина, а лекарот не ви препише преглед или терапија, имате право да побарате друг лекар.

Поставува премногу лични прашања

Лекарот не треба да се меша во некои работи. И додека многумина од нив понекогаш ќе поставуваат прашања во врска со вашиот личен живот, како на пример каде ќе одите на годишен одмор, како им е на вашите деца на училиште или на вас на работа, тие не треба да влегуваат во дискусии за работи што не се однесуваат на вашето здравје. Ако не ви се допаѓа поставеното прашање, едноставно кажете дека не сакате да го мешате приватниот живот со здравствени проблеми.

loading...

Слични содржини