КОЈ ГО СПАСИ ТРАМП ОД БАНКРОТ: Книга за поранешниот претседател на Америка ги открива сите мрачни тајни

од Stefanija Kuzmanovska

Американскиот новинар Крег Ангер објави книга за поранешниот претседател на САД, во која наведува дека Доналд Трамп бил во 40-годишна врска со Москва, со неизбежно споменување на КГБ.

Тврди дека Трамп бил регрутиран како агент на КГБ од украински еврејски имигрант, кој му продал неколку стотици телевизори од неговата продавница во Менхетен за хотелот Гранд Хајат во Њујорк – и лажно тврди дека продавницата продавала уреди способни да фатат програми илјадници милји далеку во СССР.

Книгата „Американски компромат, како КГБ го подигна Доналд Трамп и сродни приказни за сексот, алчноста, моќта и предавството“ покажува портрет на Трамп како долгогодишен заспан „информатор“ на СССР и Русија, кој е исплатен со победа на претседателските избори во САД во 2016 година. години.

Ангер во книгата тврди дека руските „олигарси“ го спасиле Трамп неколку пати, кога милијардерот се соочил со банкрот, купувајќи недвижен имот од него, што е рециклирано обвинување од претходниот „хит“ на овој новинар „куќата на Трамп, куќата на Путин“.

Но, во своето ново пишување, поранешниот уредник на „Бостон магазинот“ се обидува да го поврзе покојниот Џефри Епштајн, вклучен во трговијата со бело робје, со Трамп, шефовите на технолошки компании и руски поединци, тврдејќи дека некогашниот милијардер набавувал малолетни девојчиња за нив.

Ангер наведува дека Трамп се поврзал со КГБ во 1976 година, кога отишол да купи стотици телевизори за неговиот хотел во Њујорк од компанијата „Џој-Луд електроникс“.

Се верува дека врската биле ко-сопствениците на продавницата Семион Сем Кислин, украински Евреин кој емигрирал од Одеса (СССР) во Њујорк во 1972 година и Тамир Сапир, друг советски емигрант. На вратата од нивната продавница било напишано: „Зборуваме руски!“, се наведува.

Кислин бил лихвар во Одеса и тешко дека бил висок државен службеник, но Ангер го цитира поранешниот офицер на КГБ, Јуриј Швец, кој инсистирал на тоа дека ниту еден Евреин не може да има продавница или да му дозволи да емигрира во САД, без претходно да бил регрутиран во разузнавачките служби. Тој дури имплицира дека еврејските имигранти регрутирале совршени „црвени“ шпиони затоа што секој што го доведува во прашање нивното преселување во САД може да биде обвинет за антисемитизам.

Доколку се потребни дополнителни докази, Ангер посочува дека Трамп купил електронски уреди на одложена основа, но ја платил сметката релативно брзо – 30 дена подоцна, тенденциозно сугерирајќи дека Трамп ги претпочитал двајцата продавачи на уреди.

Се додава дека во продавницата имало ТВ уреди кои можеле да снимаат програми користејќи го системот ПАЛ, тврдејќи дека советските дипломати честопати оделе на шопинг таму пред да се вратат дома. Всушност, СССР и Русија никогаш не користеле ПАЛ-систем, кој доминирал во Западна Европа, Комонвелтот, Кина и делови од Јужна Америка, според „Спутник Интернешнл“.

Од Кремљ до спалната соба

Ангер тврди дека Трамп го привлекол вниманието на КГБ затоа што бил „суетен, нарцисоиден, многу подложен на ласкање и алчен“.

Тој наведува: „Со Трамп, тоа не беше само слабост. Сè беше претерано. Неговата суета, прекумерна нарцисоидност, претерана алчност, прекумерно незнаење“.

Писателот дури ја гледа склоноста на идниот претседател кон убави источноевропски жени како уште еден доказ за неговата поврзаност со Кремљ. Тој тврди дека прва сопруга на Трамп е Ивана, чешка имигрантка од моравски град каде локалниот огранок на „тајната полиција“ соработувал со КГБ, што не е изненадувачки затоа што двете земји биле членки на Варшавскиот пакт.

Слични содржини