Која е најчеста причина за несогласување меѓу паровите?

од Vladimir Zorba

ПАРИТЕ се најчеста причина за несогласувања и кавги меѓу паровите, покажа едно британско истражување.

Скоро две третини или 62 отсто од испитаниците признале дека најчесто се караат со партнерот поради несогласувања околу парите, според пензиската и инвестициската фирма со седиште во Лондон.

Најчестиот аргумент е дека другата личност „троши премногу“, според резултатите објавени пред Денот на вљубените на 14 февруари. Третина или 33 отсто од испитаниците веруваат дека се некомпатибилни со партнерот кога станува збор за трошење и штедење, покажа истражувањето.

Секој четврти човек во врска (24 проценти) смета дека партнерот е неодговорен со парите, а третиот (33 проценти) крие финансиски информации од партнерот. Тоа се однесува на криење информации за сопствените заштеди, но и за долгови.

Една петтина или 20 отсто од испитаниците, кои сметаат дека нивниот партнер се однесува неодговорно со парите, поседуваат свој „црн фонд“. Истражувањето исто така покажа дека три четвртини (76 проценти) од паровите дел или целиот приход чуваат на посебна банкарска сметка.

Приближно една третина (35 проценти) од испитаниците ги чуваат сите пари на посебни сметки, а само 24 проценти од паровите ги имаат сите пари на заедничка сметка. Истражувањето е спроведено на 2.000 луѓе од цела Велика Британија.

„Иако темата за парите и приходите не е ниту најпопуларна, ниту најромантична меѓу партнерите, ако не зборувате за тоа што сакаат сите со своите приходи и како сакаат да управуваат со своите пари, тоа веројатно ќе резултира со повеќе несогласувања и спорови“, изјави Сара Пенелс, финансиски специјалист во Royal London.

„Истовремено, многу е важно да не дозволиме прашањето за финансиските грижи да не „тиња“ под површината. Отворениот разговор за трошење пари и финансиски цели ќе им помогне на паровите да изградат финансиски сигурна иднина“, заклучи таа.

Слични содржини