Колач со јаболка и чоколадо

од Stefanija Kuzmanovska

Состојки:

– 1 шолја пченичен гриз

– 1 шолја масло

– 1 шолја брашно

– 1/2 шолја млеко

– 1/2 кесичка цимет

– 1 кесичка прашок за пециво

– 1 јајце

– 1 шолја шеќер

– 2 рендани јаболка

*(1,5 dl мерка за шолја)

Прелив:

– 4 лажици масло

– 4 лажици млеко

– 4 лажици шеќер

– 100 гр чоколадо

Подготовка:

Прво изматете ги јајцата и шеќерот, а потоа додадете ги сите останати состојки и измешајте.

Добиената смеса истурете ја во подмачкана тава (масло и брашно). Се пече во загреана рерна на 220 степени околу 30 минути.

Кога колачот е при крајот на печењето, подгответе го преливот така што ќе ги стопите сите состојки на умерена температура и ќе го прелиете по врелиот колач.

Кога колачот ќе се излади, исечете го и послужете.

Слични содржини