Житните закуски, сокови и џемови се штетни за здравјето.

Децата јадат толку многу шеќер за појадок што ја надминуваат половина од дневната нормаа, објави ББС, повикувајќи се на англиската агенција за јавно здравје.
Житните закуски, сокови и џемови се штетни за здравјето. Тие можат да доведат не само до расипани заби и прекумерна тежина, но и до долгорочни проблеми како дијабетес тип 2.
Околу четвртина од пет годишните деца имаат расипани заби, а речиси една петтина од 11-годишните веќе се со дебели.
Шеќерот е главен проблем според Националната истражување на исхраната. Тоа покажува дека децата на возраст од четири до 10 години јадат два пати повеќе шеќер отколку што би требало. Проблемот започнува уште со појадокот кој содржи повеќе од 11 гр шеќер.
Нормата за 2-годишните деца е 13 гр шеќер дневно, за 3-годишните – под 15 гр дневно, за 4 до 6-годишните до 19 гр шеќер дневно и за 7 до 10-годишните до 24 гр дневно.
Мала чаша со засладени житарици за појадок содржи 8 гр шеќер, течното чоколадо за една кришка – 13 гр шеќер, а чаша овошен сок – 20 гр шеќер.
Истражувањето меѓу 200 родители на мали деца покажало дека повеќето од нив мислат појадокот, која им го даваат е здрав.