Кон: Невакцинирањето на младите ја продолжува пандемијата

од Stefanija Kuzmanovska

Српскиот епидемиолог Предраг Кон изјави дека епидемиолошката состојба се влошува и болниците почнуваат да се полнат со пациенти, како и дека е потребно да се придржуваат кон мерките што сè уште се на сила и да се продолжи со вакцинацијата.

Тој за „РТС“ изјави дека на 1 август, кога се очекува седницата на Кризниот штаб за борба против короната, ситуацијата ќе биде поинаква и дека најверојатно ќе бидат донесени нови мерки.

„За жал, бројот на заразени лица ќе продолжи да се зголемува, не можеме да чекаме четирицифрени броеви со истите мерки што ги имаме сега, мора да им биде јасно на сите“, рече Кон.

Тој истакна дека мерките против вирусот сè уште се на сила и треба да се почитуваат, наведувајќи дека „искуството не значи ништо ако продолжиме да се однесуваме како да сме без искуство“.

„Ако не се вакцинираме, ќе мора да се бориме против овој вирус многу долго време. Невакцинацијата на младите ја продолжува директно оваа пандемија“, рече Кон.

Според него, кај помладите, особено кај жените, постои отпорност на вакцинација, „поради страв од сериозно заблуда дека вакцината може да влијае на можноста за породување“.

„Тоа нема никаква врска со вистината“, истакна Кон.

Кон, исто така, рече дека етички е целосно неприфатливо здравствениот работник да не се вакцинира, не само заради себе, туку и заради потенцијална опасност за пациентите.

Слични содржини