Кон по рекордните бројки во Србија: Ќе биде уште полошо!

од Stefanija Kuzmanovska

Епидемиологот Предраг Кон рече дека се очекува епидемиолошката состојба во Србија, а особено во Белград, дополнително да се влоши.

Тој рече дека и покрај фактот дека за целата територија на Србија е забележан рекорден број на новоинфицирани лица за еден ден, „главниот настан е во Белград“.

„Главниот настан е тука во Белград, додека другите постепено растат, но она што се случува во Белград досега не се случило“, рече тој за РТС.

Кон рече дека е забележан зголемен број прегледи во ковид клиниките во Белград.

-Имавме ситуација на 26 октомври кога беа земени 1.014 брисеви, а околу 40 проценти се позитивни. Општо, ситуацијата брзо се влошува, што е слично на она што го видовме во земјите во Европа”, рече Кон.

Како што додаде тој, Белград е повеќемилионски град, така што ситуацијата се очекува да се влоши.

Тој предупреди дека забавите и прославите се извор на инфекција.

„Местото од каде сè започнува е забави на разни места, не само сплавови, туку и разни приватни забави и собири“, рече тој.

Кон рече дека се прашува медицинскиот дел од Кризниот штаб за мерките и дека е сигурно дека нема да дозволат ширење на вирусот.

„Ако ова со маски не работи, луѓето да носат бариера за вирусот, тогаш тоа ќе биде мерка и ќе мора да ја носат“, заклучи тој.

Тој рече дека е потребно да се прашаат адвокатите за мерките, дали е потребно да се воведе вонредна состојба за воведување на такви мерки.

„Го гледам со многу очај и грижа бидејќи не сум во можност да помогнам затоа што тоа не е моја професија“, рече Кон.

Кон рече дека он може само да пишува и дека тој пишува и предупредува.

„Ако ви кажат економски дека земјата едноставно не може да издржи, мора да го прифатите“, рече тој.

Тој ги повика луѓето да не влегуваат во транспортот и затворениот простор без маска.

„Да почекаме да се направи правна рамка. Обично велам дека е колективна свест да разбереме дека не е важно некој да брка и казнува и дека маската, оваа бариера на вирусот, не штити”, рече тој.

Кон предупреди дека брзината на пополнување на капацитетот во болниците е голема и дека е потребно да се запре преносот на вирусот.

„Овие следни седум дена ќе продолжат да бидат лоши, а зголемувањето на бројот на смртни случаи допрва доаѓа“, рече Кон.

Тој рече дека решението за проблемот е носење маски, кои тој ги нарекува „бариери“.

„Ефикасноста беше феноменална за време на вонредната состојба и ќе го запомнам тоа. Ќе продолжам да бидам за тоа“, рече тој.

loading...

Слични содржини