Ковачевски-Гир: Од круцијално значење е полноправното членство на Северна Македонија во ЕУ

од desk4
207 прегледи

Во денешна средба помеѓу премиерот Димитар Ковачевски и евроамбасадорот Дејвид Гир, владината прес-служба соопштила дека се разговарало за значењето на напредокот во евроинтеграциите. Се нагласило дека скрининг процесот напредува според предвидената динамика и календарот, договорени помеѓу Северна Македонија и Европската Унија.

Се констатирало дека полноправното членство во Европската Унија е од круцијално значење во услови на геополитички промени. Претседателот Ковачевски изразил уверување дека продолжувањето на европскиот пат претставува историска можност која треба да се искористи. Се поставила амбициозна, но достижна цел за полноправно членство во Европската Унија до 2030 година, и при тоа се наведе дека постои поддршка од стратешките партнери.

Евроамбасадорот Гир, според информациите од владата, изразил силна поддршка кон евроинтеграцискиот процес на земјава.

 

Слични содржини