Кремасти њоки со болоњезе сос и кашкавал

од Stefanija Kuzmanovska
239 прегледи

Состојки:

– 400 гр њоки

– 300 гр мелено месо по избор

– 1 главица кромид

– 2 чешниња лук

– 1 морков

– 250 мл пасирани домати

За домашниот болоњезе прелив:

– 1 лажица брашно

– 2 лажички мелена пиперка

– сол, бибер, оригано, босилек, ловоров лист

– 200 мл вода

За бешамелот:

– 70 гр путер

– 2 лажици брашно

– 600 мл млеко

– сол, бибер, морско оревче

– 150 гр пармезан

Подготовка:

Подгответе ја вашата верзија на болоњезе. На малку масло пропржете ги кромидот и лукот, додадете го месото и зачинете по желба. Додадете го ситно сечканиот морков, па покријте со малку вода или супа.

По половина час додадете ја смесата од брашното, мелената пиперка, зачините и водата. Гответе на тивок оган 20 минути. Додадете ги пасираните домати и варете уште 15 минути.

Сварете ги њоките, измешајте ги со болоњезе сосот и префрлете ги во садот од рерната.

Подгответе го бешамелот. Додадете брашно на малку путер и пропржете го кратко додека не помириса. Тргнете го од оган и додајте го млекото со постојано мешање за да не се формираат грутчиња.

Се враќа на тивок оган, се додаваат зачините и кашкавалот и се меша додека не се згусне.

Прелијте ги њоките со бешамел сосот и печете 30 минути во рерна загреана на 200 степени.

Слични содржини