Најбрз рецепт за пилешко со пармезан и њоки

од Stefanija Kuzmanovska

Состојки:

2 парчиња пилешки гради без кожа и коски
2 ½ лажички сол, поделено
¼ шолја брашно
¼ шолја маслиново масло
8 чешниња лук, ситно сецкани
½ лажичка мелен црвен пипер
800 гр конзервирано доматно пире
1 ½ лажичка шеќер
500 гр њоки од компири
60 гр пармезан ситно изрендан
230 гр моцарела исечкана на коцки
свежи листови босилек, за сервирање

Подготовка:

Од секое парче пилешки гради направете по 2 филети. Посолете ги со околу 2 лажички сол, префрлете ги во сад и посипете ги со брашно. Свртете ги да се набрашнат рамномерно.

Загрејте го маслиновото масло во голема тава на средно-висока топлина. Филетите се пржат две по две додека не добијат убава боја. Ако е потребно, меѓу сериите додавајќи повеќе масло. Извадете го месото од тавата и оставете го на страна. Намалете го огнот и додадете сечкан лук и ситно мелен црвен пипер и пржете 1 минута. Додадете го доматното пире, остатокот од солта, шеќерот, оставете да зоврие и варете со повремено мешање додека сосот малку не се згусне, околу 5 минути.

Додадете ги њоките и варете со постојано мешање додека њоките не омекнат само малку, помалку од 2 минути, па тргнете го од оган.

Наредете го пилешкото во еден слој над њоките во сосот. Посипете со пармезан и моцарела. Префрлете ја тавата во рерна и печете додека не се растопи кашкавалот, 5 до 8 минути. Посипете со листови босилек и послужете.

Слични содржини