Кинески специјалитет: Маринирано пилешко со зеленчук

од Stefanija Kuzmanovska

Состојки:

2 парчиња пилешко бело месо
соја сос
1 чешне лук
350 гр зелка
3 моркови
2 праза
1 кромид
250 гр печурки
1-2 пиперки

Подготовка:

За да се подготви пилешкото, потребно е некое време да се маринира. Тоа ќе го направите така што ќе го исечете пилешкото на големи коцки и ќе го ставите во сад. Покријте го со соја сос и сечкан лук.

Оставете го да отстои што подолго, по можност најмалку 40 минути.

За тоа време празот, кромидот и зелката исечкајте ги на коцки.

Потоа изрендајте го морковот на ленти, а пиперката исечкајте ја на стапчиња.

За понатамошна подготовка можете да користите длабок сад или тавче.

Ставете го пилешкото во тавата и пропржете го на малку масло. Додадете го зеленчукот еден по еден и измешајте. Додадете го соја сосот во кој се маринираше пилешкото.

Кога месото е готово, извадете сè.

Пилешкото може да го послужите со тестенини или ориз.

Слични содржини