Актуелно
Почетна / Препорачани / Лекарите не се сигурни дека луѓето кои имаат антитела на коронавирус веќе не можат да се заразат

Лекарите не се сигурни дека луѓето кои имаат антитела на коронавирус веќе не можат да се заразат

Голема шпанска студија за коронавирус покажува дека само пет проценти од нејзиното население има развиено антитела, што ги зајакнува доказите дека таканаречениот имунитет на стадото на Ковид-19 е „недостижен“, пренесува „б92“.

Наодите покажуваат дека 95% од населението во Шпанија е сè уште подложно на вирусот. Имунитетот на стадата се постигнува кога доволно од популацијата е заразена со вирусот или бактериите или се вакцинирало против него за да се запре неговата циркулација.

Европскиот центар за контрола на болести соопшти дека истражувањето во Шпанија, на национално репрезентативен примерок со повеќе од 61.000 учесници, се чини дека е најголемата студија досега меѓу десетина серолошки студии за коронавирус преземени од европските нации.

Испитувањата на антитела, во кои учествуваа 2.766 учесници во Женева и Швајцарија, беа објавени во медицинското списание „Лансет“ кон средината на јуни, објави медицинското списание „Лансет“.

„Секој предложен пристап за постигнување имунитет на стада со природна инфекција не е само високо неетички, туку и неостварлив“, рече Изабела Екерле, раководител на жневскиот центар за вирусни заболувања, Бенџамин Мејер, виролог на Универзитетот.

Лекарите не се сигурни дека луѓето кои имаат антитела на коронавирус веќе не можат да се заразат. Не е јасно колку долго или колку добро антителата ги штитат луѓето од вирусот.

Студијата во Шпанија, која ја помина рецензијата, започна во април, додека нацијата беше во строг карантин и беше спроведена од водечки владини агенции за истражување и епидемиологија.

Шпанија е една од најтешко погодените европски земји, со повеќе од 28.000 смртни случаи и 250.000 случаи на инфекција со коронавирус.

loading...