Макрон: Војната во Украина е глобален проблем

од Vladimir Zorba
565 прегледи

Францускиот претседател, Емануел Макрон за време на затворањето на денешната сесија на Мировната конференција за Украина во швајцарскиот град Бригенсток изјави дека војната во Украина е глобален проблем.

„Оваа војна е глобален проблем“, рече Макрон и посочи дека клучните теми на конференцијата, околу кои е важно да се соберат сите светски лидери, се „безбедноста на храната, нуклеарната безбедност и хуманитарните прашања“, се наведува на веб-страницата 20minutes.ch.

На учесниците на Мировната конференција за Украина прва им се обрати претседателката на Швајцарија, Виола Амхерд, која посочи дека мировниот процес е незамислив без Русија.

Слични содржини