Маск се согласи со објава на X дека Евреите „поттикнуваат омраза кон белците“

од Stefanija Kuzmanovska

Согласувајќи се со антисемитска објава на социјалната платформа Х, Елон Маск поддржа тврдење дека еврејските заедници поттикнуваат „омраза против белците“.

Објавата на X од средата попладне гласеше: „Еврејските заедници го туркаат токму оној вид на дијалектичка омраза против белците за која тврдат дека сакаат луѓето да престанат да ја користат против нив“.

Како одговор, Маск рече: „Ја кажа правата вистина“.

Антисемитската теорија на заговор дека Евреите сакаат да донесат недокументирани малцински популации во западните земји со цел да го намалат белото мнозинство во тие нации, ја застапуваат онлајн групите на омраза, а ја повторува и Роберт Бауерс, осудениот убиец на 11 верници во 2018 година во синагогата Дрвото на Животна во Питсбург. Тоа беше најсмртоносниот напад врз Евреите во американската историја.

Во следните објави, Маск рече дека не верува оти омразата кон белите луѓе се протега „на сите еврејски заедници“. Но, тој рече дека Лигата против клевета (АДЛ) „неправедно го напаѓа мнозинството од Западот, и покрај тоа што мнозинството Запад ги поддржува еврејскиот народ и Израел. Тоа е затоа што тие не можат, според нивните принципи, да ги критикуваат малцинските групи кои се нивна примарна закана“.

Не е јасно на што мислел Маск.

Антисемитските инциденти во САД ќе достигнат рекордно високо ниво во 2022 година, според АДЛ. Иако АДЛ рече дека порастот на антисемитизмот не е предизвикан од само една група, организацијата забележа дека антисемитската активност координирана од белите расистички групи се удвои минатата година, според ревизијата во март.

Сепак, Маск сугерираше дека АДЛ промовира расизам против белците.

„Длабоко сум навреден од пораките на АДЛ и сите други групи кои де факто туркаат анти-бел расизам или антиазиски расизам или расизам од кој било вид“, рече тој. „Доста ми е од тоа. Престанете веднаш“, порача Маск во врска со АДЛ.

X и АДЛ не одговорија веднаш на барањата за коментар.

АДЛ беше критичен кон X, особено откако Маск ја презеде контролата врз платформата пред повеќе од една година. АДЛ, Центарот за борба против дигиталната омраза и слични организации пријавија зголемување на говорот на омраза на X во текот на изминатата година – наоди кои Маск ги критикуваше или негираше.

Слични содржини