Мечка „убиец“ доби смртна казна од италијанскиот суд

од desk4

Животното, познато како JJ4, е поврзано со најмалку два напади врз луѓе на италијанските Алпи – вклучувајќи го и фаталното убивање на 26-годишен тркач.

Мечката која требаше да биде убиена откако беше обвинета за смртта на тркач доби одложување од италијанскиот суд.

17-годишната мечка, позната како JJ4, беше заробена од чуварите на паркот откако ДНК докази ја поврзаа со смртта на Андреа Папи на 5ти април. Таа требаше да биде убиена, но судот во градот Тренто сега го одложи убивањето најмалку до 27 јуни, откако еколошките здруженија поднесоа жалба. Тоа доаѓа откако телото на 26-годишниот Папи беше пронајдено во регионот Трентино-Алто Адиџе на италијанските Алпи.

Неговата загрижена девојка го пријавила како исчезнат откако не се вратил од џогирање.

Заедно со неговото тело, групата за пребарување, наводно, открила крвава гранка на местото на настанот, што ги навело инспекторите да веруваат дека тој можеби се обидел да ја искористи за да се бори со мечката.

JJ4, исто така, е вмешана во напад на татко и син додека пешачеле во регионот во 2020 година.

Локалните власти рекоа дека мечката треба да биде убиена поради нејзината историја на напади врз луѓе. Но, активистите тврдеа дека таа треба да биде преместена во резерват – или во Италија или во странство – наместо тоа.

Слични содржини