Актуелно
Почетна / TOP NEWS / Министрите на ЕУ за посилна соработка со Западен Балкан

Министрите на ЕУ за посилна соработка со Западен Балкан

Министрите за внатрешни работи на ЕУ повикаа денеска да се зајакне соработката со партнерите од Западен Балкан во областа на миграцијата и безбедноста.

Во заклучоците донесени на состанокот на Советот на ЕУ, министрите ја истакнаа потребата за континуирана европска поддршка на земјите од Западен Балкан во воспоставување на поефикасна миграциска политика и управување со границите, подобрување на системот за азил во регионот и соработка за реадмисија.

Земјите-членки се повикани да работат со партнерите во Западен Балкан за поефикасна борба против организираниот криминал, тероризмот и насилниот екстремизам и да му помогнат на регионот да се спротивстави на ширењето на дезинформации и лажни вести, како и како одговор на можни сајбер напади и хибридни закани.

Заклучоците на министрите за внатрешни работи на ЕУ27 се фокусираа на јакнење на оперативната соработка помеѓу Западен Балкан и ЕУ, особено кога станува збор за размена на информации и соработка со агенциите на ЕУ.

Заклучоците исто така бараат разгледување на развој на нови платформи за безбедносна соработка, градење на постојни платформи, како што е електронска идентификација на баратели на азил, што ќе овозможи подобра размена на информации во регионот.

Министрите за внатрешни работи на ЕУ повикаа на натамошно подобрување во оперативните резултати помеѓу земјите-членки на ЕУ и партнерите од Западен Балкан преку размена на информации и релевантни податоци за поголемите прекугранични криминални активности, во согласност со одредбите за заштита на податоците.

Беше побарано и зголемено учество на партнерите од Западен Балкан во оперативните активности на ЕУ, вклучително и учество во заеднички истражни тимови и групи како што се полициски истражни единици, царински органи, канцеларии за обнова на имот, единици за финансиска истрага и гранични операции.

Од Европската комисија е побарано да ги интензивира напорите за обезбедување административни услови за зајакнување на оперативната соработка помеѓу земјите од Западен Балкан и Европската агенција за гранична и крајбрежна стража – Фронтекс.

Министрите за внатрешни работи на ЕУ очекуваат ЕК да продолжи да соработува и да ги поддржува партнерите од Западен Балкан во спроведувањето на Заедничкиот план за борба против тероризмот за Западен Балкан и поврзаните шест билатерални аранжмани.

loading...